Μιχάλης Σταυρινός

Βιογραφικό

Ο Μιχάλης Σταυρινός, γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου στις 14 Νοεμβρίου 1954. Σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1977) και ακολούθως, Πολιτικές Επιστήμες στο ίδιο Πανεπιστήμιο (1979). Το 1980, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., απέκτησε τον τίτλο Master of Science στο Ναυτιλιακό Δίκαιο και την Πολιτική του από το Πανεπιστήμιο Ουαλίας του Ηνωμένου Βασιλείου και το 1982, πάλι με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., απέκτησε τον διδακτορικό τίτλο (Ph.D.) στο Διεθνές Δίκαιο από το ίδιο Πανεπιστήμιο.
Εργάσθηκε ως δικηγόρος στην Αθήνα, κατόπιν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (από τον Δεκέμβριο του 1982 στην Διοίκηση της Τράπεζας-Διεύθυνση Ναυτιλιακών Εργασιών) και αργότερα αποσπάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος (Ειδική Νομική Υπηρεσία) στην Αθήνα (1986-89).
Από τις 15 Ιουνίου 1989 μέχρι τον Νοέμβριο 2019, υπηρέτησε στη Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου. Έχει υπηρετήσει στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη (1991-1995), στην Πρεσβεία στη Βόννη [Γερμανία] (1996-1998), Γενικός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη (1998-2000), Ύπατος Αρμοστής/Πρέσβης στην Κένυα (2000-2002), Πρέσβης στην Κοπεγχάγη [Δανία] (2002-2003), Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης [Στρασβούργο] (2006-2008), από τον Αύγουστο 2011 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2015, Πρέσβης της Κύπρου στο Δουβλίνο [Ιρλανδία] και από τον Σεπτέμβριο 2018 μέχρι τον Νοέμβριο 2019, Πρέσβης της Κύπρου στην Μπρατισλάβα [Σλοβακία].
Στο Κέντρο έχει υπηρετήσει ως Επικεφαλής του Τμήματος Πολυμερών Σχέσεων και Διεθνών Οργανισμών, Επικεφαλής του Τμήματος Μέσης Ανατολής και Αφρικής, Επικεφαλής του Νομικού Τμήματος, Επικεφαλής του Τμήματος Διεθνούς και Κοινοτικού Δικαίου – Ενταξιακής Πορείας της Τουρκίας και Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά την διάρκεια της θητείας του στο Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών επιτέλεσε το ακόλουθο ξεχωριστό έργο: 1) Ανακήρυξε με δική του πρωτοβουλία την ΑΟΖ της Κύπρου και σύνταξε τις Διμερείς Συμφωνίες Οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, Κύπρου και Ισραήλ, και, Κύπρου και Λιβάνου. (Τιμήθηκε με Έγγραφη Εύφημο Μνεία για την προσφορά του αυτή από τον τότε Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου). 2) Ηγήθηκε των Διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την Διμερή Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας PSI (Peace and Security Initiative). (Τιμήθηκε για το έργο του αυτό, με Έγγραφη Εύφημο Μνεία από τον τότε Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και αντίστοιχη επιστολή του τότε Αμερικανού Πρέσβη), 3) Ήταν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Δανία (Κοπεγχάγη), όταν λήφθηκε η ιστορική απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., επί Προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη.
Έχει συγγράψει τα βιβλία: «Το Πρόβλημα της Υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου», Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα, 1986, την ποιητική συλλογή «ΚΥΠΡΙΑ ΕΠΗ’’, – Δοξαστική Ελεγεία Προς ‘Κύπρον ού μ’ εθέσπισεν’», University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2000, «Το Έγκλημα του Εποικισμού στο Διεθνές Δίκαιο», Εκδόσεις Πάργα, Λευκωσία, 2013, «Το Δημοψήφισμα για την Απόσχιση της Σκωτίας από το Η.Β. και το Διεθνές Δίκαιο», Εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα, 2015, το ιστορικό μυθιστόρημα «Ο Αετός των Λευκάρων – Αθανασία: Η Ανατροπή του Χρόνου», Εκδοτικός Οίκος Α.Α. Λιβάνη, Αθήνα, 2017 και μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων.
Tα τελευταία έξι χρόνια διδάσκει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Διεθνές Δίκαιο, Δίκαιο του Πολέμου, Συνθέσεις Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, Κρατική Κυριαρχία και Δίκαιο της Θάλασσας.

Βιβλία

~ Κάθε βιβλίο κι ένας κόσμος μαγικός ~

Γραφεία

Τσερίου & Νάξου 2
2043 Στρόβολος, Λευκωσία
Κύπρος

Ακολουθήστε μας..